S.P.E.R. – Start Prejudecăților despre Etnia Romă!

nu văd rostul campaniei S.P.E.R. pentru că oricum românii rămân la aceiași veche concluzie: țiganii sunt oaia neagră a României. ce, nu-i adevărat? oricât ați încerca să arătați că nu e așa, tot “niște indivizi de etnie romă” s-au luat la harță cu bâte și topoare, au furat ceva de pe vreo propietate publică, au provocat un accident fiindcă au încurcat traficul cu căruțele, au împrăștiat gunoaiele pe lângă tomberoane etc. mereu trebuie să fie un țigan care să cauzeze probleme.

e crescut de mic cu bătaie părintească, fără o grămadă de lucruri pe care e obligat să să le obțină prin furt sau amenințări; când mai crește îi sunt permise multe și ajunge la scurt timp să-și facă o gagică cu câțiva ani mai mică că el, ai cărei colegi de școală îi bate ca să-i “crească respectul” printre puradei. alții mai deștepți sau cu pumn mai tare ajung cămătari sau oameni de încredere ai acestora.

dacă treci pe lângă el pe stradă și ești îmbrăcat un pic mai diferit față de restul e aproape imposibil să nu facă glume de pompieri pe seama asta. în mijloace comune de transport, alte locuri publice, restaurante, baruri, parcuri, cluburi se comportă ca un țăran ce a venit pentru prima dată la oraș. nu știe să fie câtuși de puțin respectuos sau cizelat; pe oriunde s-ar duce, aproape sigur făcându-se remarcat, într-un mod negativ.

mai există și excepții, rare de altfel, cam 2 din 10 țigani fiind cu capul pe umeri și cu un comportament suficient de civilizat, astfel încât să nu se ia de hainele tale, muzica pe care o asculți în căști sau să încerce să bage frica în tine prin replici ratate, gen: “ce bă, ești șmecher de faci așa?” – ăștia trebuie bătuți cu un cactus stropit cu spirt.

într-adevăr au și românii o vină în asta, dar infimă față de a țiganilor, în sensul că noi fugim sau ne uităm urât la ei, îi ignorăm sau dăm afară din diverse locuri private din motive stupide, asta instantaneu făcându-i să se simtă disprețuiți. asta-i viața, primești exact ce oferi.

când țiganii deseori îmi fură hainele puse la uscat pe sârma din spatele blocului sau din uscătorie (cei care stau la parter știu despre ce vorbesc), aruncă cu jigniri în stânga și dreapta, se iau de mine fără motiv și mă atacă apoi cu tot tribul, atunci de ce să nu zic că vreau să moară (aproape) toți, sincer acum?

să fie clar, în acest articol e vorba decât de țiganii din România. cei din alte țări sunt mult mai normali.