Demisia Si Transfomarea La Fata.

Cu toti am avut plecari de la o firma la alta, sau am avut colegi care au facut asta. Dar cati ati observat cate probleme apar la unele firme dupa ce le spui ca pleci, sau dupa ce ei te dau afara.

Vreau sa vorbesc de incercarile, uneori reusite, de a te penaliza la salariu. M-am confuntat si eu cu asta acum cativa ani cand am decis sa-mi dau demisia de la o firma de mobila din Constanta. Stiam de la persoanele care au plecat ca niciodata nu li s-au dat toti bani. Erau inventate tot felul de penalizari, doar sa scada cat mai mult din salariu. Si da, cand ai un regulament intern care permite penalizarea in bani, e destul de simplu si legal sa-l trimiti pe om acasa cu mult mai putin decat trebuie.

Asa ca atunci cand mi-a semnat demisia ma asteptam sa incep a fi vanat de diferite greseli banale, in urma carora sa fiu penalizat financiar. Norocul meu a venit in momentul in care patronul m-a chemat, la vreo 2 zile, sa ma convinga sa-mi rup demisia. Atunci mi-am dat seama ca pot fi putin curva, ca doar nu-mi strica sa plec cu salariu intreg. Si da, am fost curva facandu-l sa creada ca aproape m-a convins sa nu plec, dar totusi nu mi-as rupe demisia, ca nu-s hotarat 100%.

El vrand ca eu sa raman in firma, s-a comportat cu mine destul de frumos in perioada de preaviz, chiar nu m-a penalizat nici macar un leu. Si da, cand a vazut ca a trecut si ultima zi si eu plec, mi-a aruncat niste priviri de puteam usor sa deduc ca ii vine sa ma spanzure. Eu am fost curva, ca asa imi fu norocul, dar restul? Ei au plecat acasa chiar si cu jumatate de salariu, chiar si cu mai putin. Si asta pentru ca omul nu mai prezenta nici un interes pentru firma, asa ca putea fi usor tratat ca un gunoi si de ce sa nu-i dea bani ca unui gunoi uman, de preferat chiar zero.

Ieri, una dintre colegele mele si-a dat demisia. Azi, conducerea deja a inceput anchete interne despre unele greseli care au putea fi facute de ea si evident ca incearca sa ii taie din salariu pentru greselile astea. Da, daca pleaca e buna de plata, ca doar nu mai prezinta nici un interes. Greseli care acum cateva zile abia putea fi catalogate ca greseli, azi sunt atat de grave incat trebuie penalizari salariale, ca sa nu mai zic ca multe dintre greseli nu aveau nici o treaba cu colega, dar acum sunt trecute in carca ei.

E in natura umana sa-i tratam frumos si corect pe cei de care depindem sau fata de care avem un interes, cand cele 2 au disparut se schimba radical si modul in care ii tratam, ca doar au facut greseala de a nu mai fi importanti.

Voi ati patit asa ceva, sau au avut colegi care au patit?