Gropile, Canalizarile Si Anvelopele

Am discutat pe baza acestui subiect de multe ori si chiar daca eram sofer incepator, nu puteam sa nu constat ca sunt foarte multe “obstacole” pe strazi si ca toate piesele masinii au de suferit.

Cand a fost data legea cu anvelopele de iarna obligatorii, nu intelegeam foarte bine cu ce o sa ma ajute si nu consideram aceste anvelope absolut necesare. Eram obisnuit (ca pasager in dreapta) sa ies afara in ger si sa imping masina inzapezita, sa ma simt ca intr-o uriasa patina pe gheata si sa astept aproximativ 2 ore la un drum de 60 km (sticla pe strada). Tamponari usoare prin oras, soferi care se certau, cozi pe la politie, toate faceau parte (si inca mai fac dar intr-un procent mai mic) dintr-un tablou agitat, in spiritul Sarbatorilor de iarna.

Cat despre anvelopele de vara, aceste anvelope sunt foarte bune in conditii de drum uscat si umed, asta pentru ca au o aderenta buna iar consumul de combustibil este redus semnificativ. Nu va recomand sa circulati cu anvelope de iarna pe timp de vara, asta pentru ca le tociti aiurea si o sa va usture buzunarul la peco.

Inca o problema clara pe care am specificat-o si in titlu. Canalizarile. Sunt tare curios de ce nu sunt toate puse intr-o linie, pe marginea strazii, astfel incat sa le putem evita usor si sa nu fim nevoiti sa facem slalom si sa ne enervam cand tocim anvelopele mai devreme de termen. Stiu un bulevard important din oras unde chiar nu ai cum sa eviti canalizarile, sunt puse una langa cealalta, pe toate cele 3 benzi de pe sens. Iar asta de cel putin 3 ani.

Citeam recent un articol in care un producator important de anvelope spunea ca au crescut vanzarile la anvelopele premium. Mi se pare un lucru normal avand in vedere ca cele mai multe accidente se petrec in oras. Atunci cand alt sofer iti taie fata, trebuie sa ai o distanta de franare cat mai mica pentru a evita impactul, iar anvelopele premium se descurca foarte bine.

Avand in vedere ca se apropie vara, trebuie sa imi cumpar si eu niste anvelope de vara mai bune pentru ca acestea sunt facute praf. Care vi se par cei mai buni producatori de anvelope ?