La Strans De Pet-Uri

Vara asta am fost mare consumator de nestea, în special cel cu gust de fructe de pădure. Bun la casa omului atunci când canicula urlă în casă şi nici nu-mi pot permite o bere pe motiv că mai şi lucrez. Am avut şi zile când luăm câte 3 sticle la 1,5 litri. Ei, astea plus bidoanele de apă plată rezultă în ceva sticle de plastic, adică la 2-3 zile le duc cu bratul la gunoi.

La mine, unde sunt tomberoanele, sta mai tot timpul câte un rooom cu sacul pentru strâns pet-uri. De fiecare dată îi pun pet-uri în sac. Chiar, încă de acasă, m-am obişnuit să pun pet-urile separat, ca să i le pot da mai uşor. Dacă nu-l văd acolo, atunci las sticlele lângă tomberon şi tot timpul vine şi le ia, că mai repede, că mai târziu, dar tot timpul le ia, aşa că nu pot fi acuzat că arunc gunoiul lângă tomberon.

Gestul meu îl consider o formă de respect pentru munca omului. Şi zic că e o formă cinstită de a câştiga un ban. Nu este o formă ideală, nici măcar plăcută, dar este o formă cinsta de a lua o pâine la copii sau o ţuică la femeie.

Pot spune că le respect activitatea din mai multe motive, dar principalul motiv este munca, pentru că nu este o formă uşoară de-a face bani. Ca idee, o căruţă plină de sticle goale înseamnă 20-30 lei, aşa că-i multă muncă pentru fiecare leu. Ca să nu mai zic că multă lume îi înjura, îi goneşte, îi blamează, se uită urât la ei şi chiar nu înţeleg de ce. Măi, ei muncesc, nu dau în cap, nu fură, nu cerşesc, nu împrăştie gunoiul, nu fac nimic aiurea… cel puţin ăştia pe care-i văd eu prin zonă. Mai adaug ca sunt foarte respectuosi cu toata lumea, adica se lasa cu “multumesc”. Ca bonus, au la ei şi lopată şi matură, asta în cazul în care trebuie să pună gunoiul în tomberon, aşa că mai vreţi?

Până la urmă ei respecta o normă europeană, aşa că ce-i aşa de mare supărare pentru nişte colectori?

Ce sunt curios e dacă prin activitatea lor reduce semnificativ profitul firmelor de salubritate? Presupun că şi firmele de salubritate sortează deşeurile şi automat le şi valorifica. Ca de ilegal nu văd cum poate fi, cred că încă pot face ce vreau cu gunoiul meu.