Nu ne place

Toata lumea din Constanta se plange de mizerie.

Toata lumea din Constanta se plange de taranoii care arunca mizeria pe jos.

Toata lumea din Constanta se plange de derbedeii care rup extrem de putinele cosuri de gunoi.

Toata lumea din Constanta isi doreste un oras mai curat, dar cu ce sacrificii sau munca? Zero! Da, ati citit bine, ne dorim dar nu vrem sa facem nimic pentru asta. Nu vrem sa ridicam un deget, nu vream sa ne murdarim pretioasele manute pentru a aduna hartia de pe jos, nu vrem sa ne abuzam nasucurile cu miros de tomberon, nu vrem sa ne atingem pe vre-un pet nedezinfectat.

Dar la comentat suntem primi. E, pai comentatul asta prsupune si el putina energie, dar imi aduce si o recunoastere eterna pe facebook, daca stiu sa injur cat mai tare orice autoritate care incearca sa faca ceva.

Sa faca altii curatenie ca eu is ocupat sa ma plang ca platesc taxe, sa ma plang ca nu eu arunc pe jos ci extrateresti, sa ma plang ca spatiu de langa casa mea nu-mi creaza nici o obligatie morala de al curata.

Amenzile, astea-s principala problema a majoritatii.

Sa va zic cum vad eu asta.

Ai iesit din casa intr-o frumoasa zi de sambata, poate duminica. E toamna, soarele te mangaie suav, nu canicular si-ti da energie si caldura de-a incepe o frumoasa zi de minim efort fizic. Intr-o mana un sac de gunoi, in cealalta o bere. Are rost sa-ti amintesc ca nu ti-ai mai salutat vecinii de un an, de la revelion cand ati iesit toti in fata scarii?! Poate ca nu-i o idee rea sa incepeti printr-o mica discutie. Nu injurat curatenia, ci o discutie usoara despre vreme, asa ca de inceput timid……………………….dupa alte 2-3 beri si multe rasete copilaresti alaturi de vecinii tai, curatenia e gata. A fost greu??? Sunt sigur ca statul la televizor sau internet nu-ti aducea nimic folositor in plus. Oricum, poti recupera tot restul anului, ca trebuie facuta curatenie doar 2 zile pe an.

Acum, cand iti scoti copilul/nevasta la plimbare vei avea parte de o cu totul alta experienta, desi este exact aceasi zona in care iesiti de fiecare daca. Numai ca acum te poti mandri ca fragilele tale manute au participat la schimbare.

De ce nu face primaria toata treaba asta? Pentru ca nu are suficiente fonduri! Primaria din Constanta nu are fondurile primariei din Amsterdam, si nici tu nu platesti taxe/impozite ca un Olandez.

De ce sa fii amendat daca nu faci asta? Pentru ca selfi-urile ies mai bine cand e curat in jur si pentru ca nu-ti place cand copilul tau pur si simplu nu are unde sa se joace de muntii de gunoaie. Dar cel mai important este ca tu ca cetatean responsabil al orasului intelegi ca primaria nu are un sac fara fund, asa ca participi responsabil in a infrumuseta imprejurimile. Daca doar iti place sa ii vezi pe alti cum muncesc si tu doar sa profiti, atunci intervine zmeul cel rau de-ti va inmana amenda. Nu stiu daca se numeste democratie, dar sigur e un pas necesar pentru o educare care singura nu mai vine.