Banii si fetele

Sa presupunem ca exista o domnisoara care, dupa ce a pradat mall-urile, dupa ce a secatuit cardurile, dupa ce si-a dublat necesarul vestimentar pentru o viata intreaga in doar doua saptamani, ramane fara bani. Nu spui cine, persoana importanta. Vorbim ipotetic, nu uitati.

Si sa mai presupunem si ca aceasta domnisoara se vede nevoita sa se descurce cu putini, cu foarte putini bani in opinia ei, o saptamana, pana intra salariul. Cu toate astea, e brava si nu apeleaza la creditari din partea prietenilor/familiei/amantilor/Bancii Mondiale/ lui Mugur Isarescu.

baniNu din exces de mandrie, ci pentru ca vrea sa se auto-supuna unui experiment. Vrea sa-si dea seama daca poate supravietui cu aceasta suma modesta. Am uitat sa mentionez ca domnisoara in cauza este mare amatoare de solutii ingenioase.

La sfarsitul acelei saptamani, domnisoara descopera uluita nu numai ca se poate trai cu suma infima, dar ca EA insasi, aceasta nababa orientala care arunca bancnotele in stanga si-n dreapta, rupandu-i-se de foametea din Somalia, poate supravietui.

Domnisoara noastra o fi ea cheltuitoare ca o femeie inselata de sot, dar e si desteapta. Ce spun eu desteapta? Mai brilianta ca Mutu cel de Dostoievki cetitoriu. Asa ca trage urmatoarele concluzii:

1. Poti sa traiesti cu putini bani. Cu foarte putini bani. Cu mult mai putini bani decat ti-ai putea inchipui.

2. Mare parte din veniturile ei anuale se duceau pe apa celei de-a sasea zile.

3. Foarte multi oameni traiesc poate cu mai putin de atat. Mereu. Fara speranta zilei in care cardul se umfla ca blatul de pandispan.

Si-atunci, se gandeste aceasta ilustra domnisoara, ce-ar fi sa se puna ea pe economisit? Nu drastic, dar macar sa se gandeasca de doua ori inainte sa sara cu banul ca manelistul la botez, in fata celor mai insignifiante tentatii zilnice. Ce-ar fi?