Amenajarea unei case

Majoritatea de intrati pe aici inca nu ati apucat sa construiti sau renovati o casa. Retineti ca am zis majoritatea, asa ca cele 2-3 exceptii sa nu-mi sara in cap.

Ce vreau sa retineti pentru momentul in care o sa va apucati sau construiti o casa:

1. Nu stiti nimic despre cum trebuie sa arate casa, dar absolut nimic. Tot ce aveti voi este o idee in mare despre culoarea peretilor si forma mobilei, dar este mult prea putin fata de ce trebuie in realitate.

O camera, oricare ar fi ea are o mie si una de chestii de care trebuie tinut cont pentru un rezultat bun. Printre ele sunt: prizele, intrerupatoarele, calorifer, tevaraie, lustra/lustre, deschiderea si amplasarea usi, perdea/draperie si amplasarea ei, toate cele enumerate sunt detalii care-ti poate da peste cap visul de cum trebuie sa-ti arate camera. Exemplu; tu stii ca vrei o canapea vazuta in ….. , dar necunostinta isi spune cuvantul cand ti-a fost amplasat caloriferul si astfel canapeaua de urma sa-ti dea orgasm nu mai incape. Tot la fel iti doresti sa amplasezi o statie in mobila de living, dar iti dai seama ca ti-au pus prizele aiurea si nu o ai de unde alimenta. A, da, poti trage un prelungitor electric, dar atunci pentru ce ai mai renovat si refacut instalatia electrica?

2. Mesteri tot timpul vor incerca sa-si usureze lor munca. Absolut orice ii intrebi, iti vor raspunde in functie de dificultate lucrului de urmeaza sa-l faca.

Inainte sa platesti, va fi lapte si miere. De cele mai multe ori o sa primesti mai multe promisiuni decat in campania electorala, dar dupa plata se mai aplica doar viteza de lucru si usurinta executari. Bine, poti avea si norocul sa dai de niste melci mancatori de seminte si bautori de bere, caz in care tot ce o sa vezi la finalul zilei sunt gramezile de cozi de seminte si peturile de bere goale.

Nu te lua dupa mesteri la absolut nimic. Incearca sa discuti cu un arhitect/ designer amenajari interioare sau direct cu mine ), ca doar le stiu pe toate.

Nu pune botul la faza ” asa facem de fiecare data si toata lumea a fost multumita”. Pe langa faptul ca de cele mai multe ori e spusa asa la absolut orice, de cele mai multe ori ei nu mai au nici un contact cu cel care locuieste in casa aia asa ca nu au de unde sti daca respectivi sunt multumiti.

3. Nu cauta pe internet. Asa cum de la o durere de cap, pe internet afli ca ai cancer, asa si in amenajari te poti trezi ca de la o priza dai foc la tot cartierul. Si pe internet, ca oriunde existe sfaturi extrem de proaste ( vezi cazul de fata ) si sfaturi bune ( evident ca tot la mine:)), doar ca in lispa sa cunostinte, nu poti sti ce sa alegi. Sunt si siteuri foarte bine documentate, asa ca daca iti este recomandat de o persoana de incredere treci la navigat . Decat internet, mai bine o carte. Da, sunt multe carti de cum sa-ti renovezi casa, camera, cotetul, etc.

4. Nu tratat ca pe o amenajare fara pretentii. Am auzit de multe ori ” nu am mari pretentii ca si bugetul e mai restrans”. Atata timp cat spargi pentru instalatia electrica, imi pare normal sa-ti aduci prize peste tot pe unde iti trebuie. De asemenea imi normal sa-ti ascunzi si cablul tv si de net, ca doar aceasi spartura e si nici un leu in plus. Atitutdinea de delasare, ca oricum nu vrei sa faci ceva de fita, iti strica cel putin jumatate din ce trebuia sa iasa, si trebuia sa iasa fara nici un cost in plus. Tu esti clientul ideal al mesterilor de mai sus.

5. Cumpara/comanda materialele din timp. Pe cat cosibil comanda sau cumpara direct materialele din timp. In special materiale ca: gresie, parchet, lustre/aplice, usi, ferestre termopan. Risti sa nu gasesti stoc suficient, sa dureze prea mult pana le aduce si o sa ii platesti pe mesteri sa stea, ca ce altceva sa faca fara materiale. Plus de asta in timpul amenajari o sa fii intr-o continua alergatura, asa ca nu mai ai aceasi rabdare pentru ales culoarea de parchet si gresie si e pacat sa o iei in graba, doar o sa stai cu ea un timp destul de lung

6. Nu sta in casa care o renovezi. Fa tot posibilul sa nu stai in casa pe timpul renovari. Prieteni, parinti, hotel, orice e mai bun decat o casa plina de praf, zgomot, lucruri aruncate. Se instaleaza nervozitatea, graba, oboseala excesiva, factori care te fac sa grabesti totul si sa ai un rezultat final mult mai prost.

7. Dupa ce ai terminat de calculat bugetul dubleaza-l. Daca nu ti-a fost calculat de un profesionist, atunci sigur ai pus prea putini bani pentru orice. 90% din oameni asa fac.

Apar atat de multe cheltuieli neprevazute incat, la final, bugetu este depasit considerabil.

8. Contracteaza mobilierul inainte sa te apuci de renovare. In felul asta tu si cel cu mobila veti colabora si totul o sa vina ca turnat. Daca-l suni dupa ce ai terminat cu renovatul te trezesti ca nu ai dat gaura de hota unde trebui, nu ai pus prizele unde trebuie, nu ai dat adancime sau latime suficienta unui perete, etc.

9. Fa o lista cu toate detaliile despre amenajare. Oricat de buna ti-ar fi memoria nu te baza doar pe ea. Cand intri in febra amenajari o sa uiti jumatate din ce ti-ai propus sa faci.

De final: Consulta un specialist si viata ta va fi mai buna.