Pe vremea mea, era destul de greu sa gasesti un loc bun de practica. Si prin loc bun intelegem un loc din care sa mai si inveti cate ceva util, nu doar sa numeri alune si sa lingi timbre (#truestory).
Azi, nu stiu cum stau lucrurile, dar am vazut ca lumea se agita pe bloguri, prin comentarii, cum ca practica fara plata e o forma moderna de sclavie.
Deci.
Daca faci o facultate nu inseamna ca poti profesa
Mai are rost sa discutam pe marginea antinomiei teorie – practica? Nu stim toti ca sunt rare spre inexistente facultatile in urma carora poti spune ca esti stapan pe meseria ta si ca n-ai nevoie de juniorat? Intr-adevar, facultatea iti ofera niste directii, te toarna-ntr-o forma pe care tu trebuie s-o umpli, iti prescrie o lista de lecturi care te vor ajuta ulterior. Dar practic? Practic ce te-nvata sa faci? Aproape nimic.
Si-aici intervin firmele care ofera locuri de practica. Ai sansa sa vezi cum arata o firma din viitorul tau domeniu, cum e organizata, cum relationeaza oamenii, care sunt indatoririle fiecaruia, cum se face treaba.
Deci, inveti. Si, daca inveti, de ce sa fii platit? La facultate platesti ca sa inveti niste lucruri, in mare parte, inutile. Cum ar fi sa ceri bani pentru ca frecventezi cursurile? Prin urmare, in firma, de ce-ai solicita sa fii platit?
Sigur ca, daca perioada de practica se intinde, si se intinde, si se intinde pe o durata mai mare de o luna, nu mai e practica, e deja job temporar. Si-atunci trebuie sa fii platit. Dar, daca e sub doua saptamani, n-ai de ce sa ceri bani.