Aseara, cu incepere pe lumina, am participat la o intalnire cu scopul de-a ne cunoste. Bine, daca stiam ca asta e scopul nu mai participam. Eu am crezut ca ne italnim ca sa ceva intre oamenii care scriu pe online si Doamna promovarii litoralului romanesc si Delta Dunarii. De cunoastere la o cafea si discutii fara sens is satul si plictisit.
Partea proasta la o intalnire de cunostere, evident ca pe tema turismului, sunt persoane care nu inteleg subiectul in complexitatea lui asa ca apar intrebari de gradinita ca: “Pe mine ca si Constantean cu ce ma ajuta turismul?” sau ” De ce se promoveaza asa de mult cluburile?” sau “De ce se hiperbolizeaza frumusetea litoralului romanesc?” sau chiar ” Este normal sa se promveze ca avem femei frumoase?”. Chiar cred ca astfel de intrebari trebuiau lamurite cel tarziu pana pe la majorat, mai ales ca multi dintre noi am si lucrat prin Mamaia in vacantele de vara.
Vazand intrebarile de mai sus si adaugand insistenta unui coleg blogosferic de-a accentua ca si inainte de 89 era Mamaia plina, cred cu tarie ca in programul scolar trebuie adaugata o materie care sa explice rolul si interconexiunea economica a turismului cu fiecare aspect al orasului, zonei, judetului in care se desfasoara. Si ar mai trebui ca lumea si colegul blogosferic sa inteleaga ca Mamaia era plina inainte de 89, dar nu producea nimic, era sustina de unicul partid.
Sa zicem ca esti din Constanta si nu stii pe nimeni care lucreaza in turism si nici tu nu lucrezi, asa ca ai tendinta de-a crede ca pe tine turismul din Mamaia nu te ajuta cu nimic. Sa-ti explic de ce te inseli amarnic.
Turistul lasa bani la hotelul care este administrat de o societate straina, deci profitul nu ramane in Constanta, dar firma asta are furnizori de bunuri ca bauturi, mancare, servete, scobitori, curent electric, internet, tv; furnizori de servicii ca intretinere spatii verzi, curatenie generala. Mai are angajati din Constanta, poate nu toti, dar garantat majoritatea.
Acum, furnizori astia de pe litoral, pe langa faptul ca baga banii in economia locala, au angajati din Constanta.
Angajatii astia din Constanta, indiferent ca sunt direct la hotel sau la firmele furnizoare ale hotelului, cheltuie majoritatea banilor in economia locala pe diferite servicii si produse, si cresc vanzarile firmelor din Constanta. Si pana la punctul asta este imposibil sa nu te regasesti si tu.
O alta conexiune puternica sunt impozitele pe care atat hotelurile cat si furnizori hotelurilor le platesc catre administratia locala, care administratie locale le cheltuie atat cu Mamaia, dar si cu orasul Constanta.
Punand cap la cap randurile de mai sus rezulta destul de clar ca mai multi turisti inseamna mai multi bani pentru noi toti, indiferent ca lucram sau nu in Mamaia, indiferent ca stim sau nu pe cineva care lucreaza in Mamaia.
Imi pare rau ca a trebuit sa scriu randurile de mai sus si nu credeam ca oamenii, cel putin cei care au un minim de educatie, inca se mai intreaba cu ce ii ajuta turismul.